Sedimentologické a sedimentárně-petrografické vyhodnocení vybraných neogenních sedimentů karpatské předhlubně - Zborník, Václav; Nehyba, Slavomír, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2013)
Předložená diplomová práce se věnuje studiu spodnobadenských sedimentů ze střední části karpatské předhlubně. Práce je zaměřena na jejich sedimentologické a sedimentárně-petrografické vyhodnocení, které spočívá ve faciální analýze, studiu provenience a gammaspektrometrickém studiu. Jsou zkoumána vrtná jádra vrtů Brus1, HV 23 - Vyškov, Holubice 1 a Holubice 2. Litofaciální studium ukazuje na sedimentaci v mělkomořských podmínkách, postupné změlčování depozičního prostředí a redukci přínosu klastického materiálu do pánve, který je spojen s nástupem karbonátové sedimentace. Petrografické studium hrubé štěrkové frakce i studium chemismu granátu a rutilu ukazuje na přínos materiálu z kulmských hornin myslejovického souvrství.
In this diploma thesis we studied the Neogene (Lower Badenian) deposits of central part of the Carpathian Foredeep. The thesis is focused on their sedimentological evaluation, which is based on facies analysis, study of provenance and spectral gamma-ray logging. The drilling cores of the boreholes Brus 1, HV 23 - Vyškov, Holubice 1 and Holubice 2 were studied in detail. The lithofacies analyse generally indicates the deposition in the shallow sea conditions. Gradual shallowing upward trend and reduction of the contribution of clastic material deposition into the basin were recorded in the sedimentary succession. Onset of deposition of algal limestones was influenced by these processes. Petrographic study of coarse gravel fraction and also the chemistry of garnet and rutile show the contribution of material from the Culmian rocks of the Myslejovice formation.
Vedoucí práce: Slavomír Nehyba
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: neogén; sedimentologický výzkum; sedimenty; spodní baden; Lower Badenian; neogene; sedimentological research; sediments; sedimontological research; karpatská předhlubeň (Česko); Carpathian Foredeep (Czechia); diplomové práce; master's theses