Sedimentologické a sedimentárně-petrografické vyhodnocení vybraných neogenních sedimentů karpatské předhlubně - Zborník, Václav (2013)
Předložená diplomová práce se věnuje studiu spodnobadenských sedimentů ze střední části karpatské předhlubně. Práce je zaměřena na jejich sedimentologické a sedimentárně-petrografické vyhodnocení, které spočívá ve faciální analýze, studiu provenience a gammaspektrometrickém studiu. Jsou zkoumána vrtná jádra vrtů Brus1, HV 23 - Vyškov, Holubice 1 a Holubice 2. Litofaciální studium ukazuje na sedimentaci v mělkomořských podmínkách, postupné změlčování depozičního prostředí a redukci přínosu klastického materiálu do pánve, který je spojen s nástupem karbonátové sedimentace. Petrografické studium hrubé štěrkové frakce i studium chemismu granátu a rutilu ukazuje na přínos materiálu z kulmských hornin myslejovického souvrství.