Použití přenosné XRF při studiu vrtných jader a výplachů při průzkumu na ropu a zemní plyn - Klusová, Veronika (2013)
Pro určování stratigrafické pozice ve vrtu se v dnešní době používají mikropaleontologická studia, která však nesou řadu nevýhod. Tyto metody by mohly být v budoucnu nahrazeny chemickými metodami, založenými na exaktních kvantitativních údajích. Práce ověřila, že metoda chemické stratigrafie v principu funguje a má potenciál se vyvinout v postup, který by se dal využívat běžně v praxi. Testování probíhalo za použití přenosné XRF spektrometrie na materiálu z vrtného výplachů, odebraného ze dvou průzkumných vrtů ležících ve flyšovém pásmu Západních Karpat. Nejlépe byla tato nová metoda stratigrafie založená na chemických rozdílech jednotlivých vrstev aplikovatelná na vápenatých horninách autochtonní jury ve vrtu Hustopeče. Na základě koncentrací draslíku a vápníku byla tato jednotka rozdělena do čtyř skupin. Pro první skupinu, která zhruba odpovídá vranovickým karbonátům, jsou typické nejnižší koncentrace draslíku (7 800 - 19 800 ppm) a nejvyšší koncentrace vápníku (do 525 000 ppm).