Charakteristika alteračních procesů metamiktního zirkonolitu - Haifler, Jakub; Škoda, Radek, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2013)
Zirkonolit, CaZrTi2O7, je minerál, který v geologickém prostředí vyniká unikátní schopností ve většině případů odolávat více než stovky milionů let hydrotermálním alteracím navzdory obsahu nestabilních prvků U a Th. Syntetický zirkonolit je proto jednou z fází, která má sloužit k imobilizaci složek jaderného odpadu. V první části této práce jsou charakterizovány aspekty, které mohou mít vliv na potenciální alterace zirkonolitu, jako je jeho složení, struktura, výskyt a stabilita v horninovém prostředí a jeho radiogenní přeměny. V další části jsou studovány alterované zóny metamiktních zirkonolitů z lomů Håkestad a Stålacker v Norsku. Zirkonolity jsou značně nabohacené na REE (Ce, Nd, Y, La), Nb, Th, U a Fe. Přírodní alterace způsobily ztrátu Ca, Fe, Zr a Ti a nabohacení na Si ve své vnější části. Obsahy U, Th a REE se výrazně nezměnily. Zahřátím vzorků na 400-800°C vzniká kubická fáze (prostorová grupa Fm-3m, a=5,104(3) Å), zahřátím na 900°C vzniká zirkonolit-3O.
Zirconolite, CaZrTi2O7, is excellently durable mineral, that usually avoids hydrothermal alteration more than hudreds of million of years despite of content of unstable elements like U and Th. Synthetic zirconolite is then intended to be one of the phases that should immobilize components of high level nuclear wastes. In the first part of the thesis aspects that could potencially influence the alteration behaviour of zirconolite like its composition, structure, stability in host rocks, radiogenic transformations are characterised. In another part of the thesis the altered zones of metamict zirconolites from Håkestad and Stålacker quarries in Norway are studied. Zirconolites are enriched in REE (Ce, Nd, Y, La), Nb, Th, U and Fe. Natural alterations caused loss of Ca, Fe, Zr and Ti and enrichment in Si within its outer parts. The contents of U, Th and REE did not change.
Vedoucí práce: Radek Škoda
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: hydrotermální alterace; metamiktní přeměna; minerály; zirkonolit; minerals; diplomové práce; master's theses