Charakteristika alteračních procesů metamiktního zirkonolitu - Haifler, Jakub (2013)
Zirkonolit, CaZrTi2O7, je minerál, který v geologickém prostředí vyniká unikátní schopností ve většině případů odolávat více než stovky milionů let hydrotermálním alteracím navzdory obsahu nestabilních prvků U a Th. Syntetický zirkonolit je proto jednou z fází, která má sloužit k imobilizaci složek jaderného odpadu. V první části této práce jsou charakterizovány aspekty, které mohou mít vliv na potenciální alterace zirkonolitu, jako je jeho složení, struktura, výskyt a stabilita v horninovém prostředí a jeho radiogenní přeměny. V další části jsou studovány alterované zóny metamiktních zirkonolitů z lomů Håkestad a Stålacker v Norsku. Zirkonolity jsou značně nabohacené na REE (Ce, Nd, Y, La), Nb, Th, U a Fe. Přírodní alterace způsobily ztrátu Ca, Fe, Zr a Ti a nabohacení na Si ve své vnější části. Obsahy U, Th a REE se výrazně nezměnily. Zahřátím vzorků na 400-800°C vzniká kubická fáze (prostorová grupa Fm-3m, a=5,104(3) Å), zahřátím na 900°C vzniká zirkonolit-3O.