Geneze glimmeritu hrubšického peridititoveho tělesa - Petráňová, Iva (2013)
Práce se zabývá vyhodnocením základní petrologické charakteristiky a studiem původu souboru hornin, které se vyskytují při kontaktu náměšťského granulitového komplexu s menším tělesem hrubšického serpentinizovaného peridotitu a srovnáním těchto hornin pomocí několika typů analýz s glimmerity, horninami, které se vyskytují v Dolním Rakousku ve velmi podobném geologickém prostředí ve formě žil v peridotitech v blízkosti jejich kontaktu s velkými tělesy granulitů. Výsledky kombinace několika geologických metod jsou srovnávány s výsledky, jež prezentuje Becker et al. (1999). Terénní gamaspektrometrická měření ukazují u těchto hornin v porovnání s granulitem i serpentinitem vyšší obsahy U a Th, což naznačuje, že nevznikly jejich vzájemnou interakcí. Tomuto zjištění odpovídají i výsledky celohorninových geochemických analýz. Při nich bylo navíc zjištěno významné obohacení studované horniny o další prvky, zejm. Al, Ca a Zr.