Laboratorní diagnostika humorálních imunodeficiencí - Káčeriková, Lucie (2013)
Bakalářská práce je zaměřena na rutinní laboratorní diagnostiku humorálních imunodeficiencí. Jedná se o skupinu chorob vyznačujících se poruchou tvorby protilátek, což vede k opakovaným infekcím dýchacích cest a zvýšené náchylnosti k autoimunitním či alergickým onemocněním. Laboratorní vyšetření humorálních imunodeficiencí zahrnující stanovení hladin imunoglobulinů, lymfocytárních subpopulací, vyšetření tvorby specifických protilátek a titrů izohemaglutininů je nedílnou součástí diagnostiky těchto poruch. Včasné stanovení diagnózy a lepší dostupnost léčby u pacientů trpících touto chorobou zlepšuje nejen prognózu, ale ve velké míře i kvalitu života.