Stabilita komplementového systému u hereditárního angioedému (HAE) - Vytopilová, Renáta (2013)
Komplementový systém tvoří jednu z hlavních součástí vrozené imunity a současně se podílí na vývoji adaptivní imunity. Onemocnění hereditární angioedém (HAE) vzniká deficiencí jedné z regulačních složek komplementového systému, respektive deficitem C1 inhibitoru. Hereditární angioedém je poměrně vzácné dědičné onemocnění, kterým v ČR trpí v současné době přibližně 200 osob. Cílem této práce je hodnocení stability komplementového systému ve vyšetřovaném séru u pacientů s hereditárním angioedémem a skupiny kontrolních osob v závislosti na čase od rozmrazení séra a také v závislosti na koncentracích některých složek komplementu. Stabilita komplementového systému je sledována pomocí testu CH50, tedy aktivace komplementu klasickou cestou a pomocí testu AH50, tedy sledování komplementového systému aktivovaného alternativní cestou.