Využití imunohistochemických metod v diagnostice tumorů štítné žlázy - Pavlík, Jakub (2013)
Cílem této práce bylo přehledně zpracovat problematiku onemocnění štítné žlázy, zejména nádorového onemocnění a zhodnotit přínos imunohistochemických vyšetřovacích metod v diagnostice tyreoidálních malignit. Úvodní část obsahuje poznatky o jednotlivých onemocněních štítné žlázy a klasifikaci. Speciální část popisuje teoretické poznatky z dané laboratorní problematiky a informace o používaných markerech (HBME-1, gal-3 a CK-19). V experimentální části se zabývám problematikou zpracování tkáně pro histologické vyšetření a metodikou detekce těchto markerů, následným vyhodnocením a porovnáním expresí použitých markerů s dostupnou studií. Jejich exprese byla sledována na dvaceti vzorcích, které byly suspektní na nádorové onemocnění štítné žlázy. Naše výsledky zahrnovaly nejvíce diagnózu papilárního karcinomu a výsledky prokázaly silnou pozitivitu použitých markerů.