Vyšetrenie T lymfocytov v bronchoalveolárnej laváži - Karkušová, Anna (2013)
Bakalárska práca sa venuje bronchoalveolárnej laváži, následnému spracovaniu a súčasným možnostiam analýzy bronchoalveolárnej tekutiny. Bronchoalveolárna laváž je minimálne invazívna a šetrná metóda, ktorou je možné získať tekutinu obsahujúcu bunky, nebunečné zložky, epitélie a ďalšie častice nachádzajúce sa v najvzdialenejších oblastiach pľúc. Prináša cenné informácie pri diagnostike, sledovaní liečby, ale aj terapii ochorení. Základnou analýzou bronchoalveolárnej tekutiny je imunofenotypizácia bunečných populácií pomocou prietokovej cytometrie. V práci sú štatisticky spracované výsledky imunofenotypizácie lymfocytov prietokovou cytometriou vzoriek bronchoalveolárnej laváže zaslaných k analýze od 1. 1. 2007 do 31. 1. 2013 na oddelenie laboratórnej imunológie Ústavu klinické imunologie a alergologie ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně.