Nanotechnologie v potravinářství - Synková, Martina (2013)
Diplomová práce na téma nanotechnologie v potravinářství je rozdělena na dvě části. V teoretické části práce jsou definovány nanočástice, popsána historie oboru nanotechnologie a výskyt nanočástic v přírodě. V následujících kapitolách jsou popsány nanočástice a nanostruktury, které mohou být použity v potravinářském průmyslu, dále jsou popsány konkrétní potenciální aplikace nanotechnologií v potravinářství. V závěru teoretické části jsou zmíněná rizika použití nanočástic a současné legislativní dokumenty, zabývající se problematikou nanočástic v potravinářství. V praktické části byly prostřednictvím dotazníkového šetření zjišťovány znalosti pojmu nanotechnologie, postoj veřejnosti k použití nanotechnologií v potravinářství a obava z tohoto použití. Bylo také zjišťováno, zdali a jaké nanovýrobky dotazovaní používají a zda je používají cíleně nebo o tom neví. Součástí praktické části byla také tvorba edukačního videa, které bylo dotazovaným promítnuto při vyplňování dotazníku.