Je dobré býti o vodě! - Fujáková, Tereza (2013)
Voda je životně důležitá, nutná pro správné fungování organismu. Tvoří 60 až 70 % tělesné hmotnosti. Lidský život vznikl ve vodě - stejně jako život prvních organismů na Zemi. Původní (mořské) prostředí si tak každý živočich odnesl na souš v nitru svého těla. Ačkoli se voda nachází v nápojích a potravinách, pozornost se spíše zaměřuje na energetickou a biologickou hodnotu potravin než na obsah vody, nebo množství energie v nápojích. Právě kombinace nadměrného energetického přívodu, pocházejícího například z nápojů, a sníženého energetického výdeje vlivem nízké fyzické aktivity vede ke zvýšené prevalenci nadváhy a obezity. Přítomnost cukru a kyselin nepříznivě ovlivňuje zubní zdraví. Z toho důvodu by měla voda tvořit základ pitného režimu. Pilotní intervenční projekt „Je dobré býti na vodě!“ byl vytvořen s cílem zjistit a zlepšit znalosti o pitném režimu, konzumaci pitné vody a nápojů a identifikovat a zajistit změnu v postojích, zvyklostech a ve spotřebě vody a slazených nealkohol