Mikrobiální aspekty dětské výživy - Holišová, Hana (2013)
Diplomová práce se zabývá mikrobiálními aspekty dětských příkrmů, pocházejících z konvenční či ekologické produkce. V dnešní době je na trhu široká nabídka různých druhů dětských příkrmů, které podléhají přísným hygienickým předpisům během výroby. Jelikož je kvalitní výživa malých dětí důležitým prvkem pro růst a vývoj. Je potřeba eliminovat nežádoucí složky v potravě, které by mohly dětský organismus ovlivnit na zdraví. V následujícím textu jsou sledovány mikrobiální aspekty bio a konvenčních příkrmů pro děti. Dále jsou sledovány možné změny v mikrobiálním obraze na základě stanovených časových a teplotních parametrů. Jelikož je výroba dětských příkrmů legislativně přesně stanovena, neměly by se v těchto příkrmech nalézat jednak patogenní, podmíněně patogenní mikroorganizmy, ale i vyšší počty indikátorových mikroorganizmů ohrožující zdraví a život nejmenších.