Kvalita života jedinců s A-V shuntem - Snášelová, Iveta (2013)
Bakalářská práce je zaměřena na kvalitu života jedinců s A-V shuntem. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část seznamuje s pojmem kvalita života (s jeho definicí, rozsahem pojetí, faktory ovlivňujícími kvalitu života a jejím hodnocením) a dále se věnuje popisu A-V shuntu (jako je historie, typy a lokalizace, indikace a kontraindikace, komplikace, specifika předoperační a pooperační péče a zásady péče o A-V shunt). Empirická část je zpracovaná na základě kvantitativního výzkumu metodou dotazníkového šetření u jedinců s A-V shuntem. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, do jaké míry ovlivňuje založený A-V shunt kvalitu života hemodialyzovaných jedinců.