Informovanost pacientů o epidurální anestézii - Zezulková, Anetta (2013)
Příjmení a jméno autora: Zezulková Anetta Instituce: Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Název práce: Informovanost pacientů o epidurální anestézii Vedoucí práce: Mgr. Olga Janíková Počet stran: 91 Počet příloh: 6 Rok obhajoby: 2013 Klíčová slova: informovanost informovaný souhlas pacient epidurální anestézie Bakalářská práce se zaměřuje na informovanost pacientů o epidurální anestézii ve FN Brno a ve FN u sv. Anny v Brně. V teoretické části je charakterizována informovanost, informovaný souhlas a jeho formy, zdroje informací, pravidla komunikace a práva pacientů. Dále byla věnována velká pozornost principu epidurální anestézii, bolesti a její fyziologii, přípravě pacienta k epidurální anestézii, lokálním anestetikům, pooperační péči o pacienta a v neposlední řadě kaudální blokádě. Praktická část práce zkoumá informovanost pacientů o epidurální anestézii, dostatečnost a srozumitelnost informací a také zjišťuje obavy pacientů z epiduráln