Syntéza nových inhibitorů enzymu FEN1 - Josková, Hana (2013)
V této bakalářské práci jsme se zaměřili na flap endonukleázu 1 a na přípravu inhibitorů tohoto enzymu. Flap endonukleáza 1 je enzym účastnící se mnoha metabolických procesů v buňce. Myšlenka využití inhibitorů tohoto enzymu v protinádorové terapii vychází z předpokladu, že nádorové buňky se také musí dělit a účinně opravovat. Pokud dojde k poškození buňky, uplatní se opravné mechanizmy, jejichž potlačení způsobí smrt buňky. V této práci je na teoretické úrovni popsán tento enzym a syntéza dvou inhibitorů.