Účinky environmentálních polutantů na testikulární buňky - Čtveráčková, Lucie, 1988- (2013)
V ovzduší se vyskytuje mnoho environmentálních polutantů majících negativní efekt na ekosystémy i lidské zdraví. Některé z nich mohou mít schopnost ovlivňovat přirozenou regulaci hormonů v organismu a působit jako tzv. endokrinní disruptory. Endokrinní disruptory v ovzduší mohou narušovat reprodukční soustavu samců a podílet se na aktuálním problému z posledních let, což je pokles samčí fertility. Tato diplomová práce se zabývala přímými účinky komplexních vzorků ovzduší na testikulární buňky a k jejich stanovení byla mimo jiné využita moderní metoda stanovující cytotoxicitu vzorků v reálném čase bez nutnosti značení buněk. Testované environmentální vzorky prachu z ovzduší byly odebrány v Brně a v Ostravě, vždy ve dvou lokalitách na jaře a v létě v roce 2009 a 2010. Jelikož se jedná o lokality znečištěné dopravou, předpokládalo se, že PAU (polyaromatické uhlovodíky) budou hlavními přítomnými polutanty, proto byla stanovena dioxinová aktivita daných vzorků. Všechny vzorky vykazovaly dio