Afinitní kapilární elektroforéza - Nevídalová, Hana (2013)
Síla vazby na plazmatické proteiny představuje jeden ze základních parametrů každého léčiva. Nejen že do značné míry ovlivňuje distribuci daného léčiva v organismu, ale také jeho dostupnost pro metabolickou přeměnu, a tedy i dobu, po kterou je tělo vystaveno jeho působení. V současné době je při vývoji nových léčiv kladen důraz na optimalizaci klíčových vlastností nového preparátu, jak terapeutických tak i farmakokinetických a farmakodynamických. Při tomto vývoji proto hraje stanovení vzájemného působení léčiva a organismu včetně procesů distribuce jednu z klíčových úloh. Sílu vazby léčiv na plazmatické proteiny udává vazebná konstanta Ka, kterou lze s výhodou stanovit pomocí techniky afinitní kapilární elektroforézy. V rámci bakalářské práce byla optimalizována metoda frontální analýzy pro stanovení Ka léčiv a HSA. Praktická aplikovatelnost byla testována na modelovém systému diklofenaku a HSA. Hodnota vazebné konstanty získaná s využitím nelineární regrese byla Ka = 6,22 ± 0,31 . 10