Proteázy extracelulární matrix: funkce a metody studia - Kovaříková, Petra; Bouchal, Pavel, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými proteázami, které se mohou účastnit procesu metastázování nádorů. Jedná se zejména o proteázy štěpící přímo extracelulární matrix, jako jsou např. matrix metaloproteázy, ale také o proteiny ovlivňující metastatickou kaskádu nepřímo, jako je urokinázový aktivátor plazminogenu. Diskutován je možný vliv karboxypeptidáz B1 a B2. Součástí práce je přehled metod užívaných ke studiu buněčné migrace a invazivity in vitro a in vivo. V experimentální části je demonstrováno využití dvou z těchto metod (xCELLigence systému a scratch assay) ke studiu buněčné migrace a invazivity buněčných linií odvozených z nádoru prsu transfekovaných plazmidem nesoucím gen kódující tkáňovou karboxypeptidázu B1.
This thesis deals with selected proteases that can assist in the process of tumor metastasis. The thesis is focused mainly on the proteases that cleave the extracellular matrix such as matrix metalloproteinases, but also proteins that affect the metastatic cascade indirectly, such as urokinase plasminogen activator. We discuss the potential role of a carboxypeptidase B1 and B2 as well. Part of thesis is a review of methods suitable to study cell migration and invasiveness in vitro and in vivo. The use of two of these methods (xCELLigence system and scratch assay) to study cell migration and invasiveness of cell lines derived from breast tumor transfected with a plasmid bearing tissue carboxypeptidaseB1 gene is demonstrated in the experimental part of the thesis.
Vedoucí práce: Pavel Bouchal
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: bakalářské práce; Breast Neoplasms; Urokinase-Type Plasminogen Activator; aktivátor plazminogenu urokinázového typu; matrix metaloproteináza; metastázy nádorů; nádory prsu; pankreatická karboxypeptidáza B; proteiny s proteolytickou aktivitou; proteolýza; xCELLigece; breast cancer; neoplasm metastasis; proteolysis