Proteázy extracelulární matrix: funkce a metody studia - Kovaříková, Petra (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými proteázami, které se mohou účastnit procesu metastázování nádorů. Jedná se zejména o proteázy štěpící přímo extracelulární matrix, jako jsou např. matrix metaloproteázy, ale také o proteiny ovlivňující metastatickou kaskádu nepřímo, jako je urokinázový aktivátor plazminogenu. Diskutován je možný vliv karboxypeptidáz B1 a B2. Součástí práce je přehled metod užívaných ke studiu buněčné migrace a invazivity in vitro a in vivo. V experimentální části je demonstrováno využití dvou z těchto metod (xCELLigence systému a scratch assay) ke studiu buněčné migrace a invazivity buněčných linií odvozených z nádoru prsu transfekovaných plazmidem nesoucím gen kódující tkáňovou karboxypeptidázu B1.