Metody vyšetření variability genů u ryb - porovnání SSCP a HRM - Balázs, Beáta (2013)
Geny hlavního histokompatibilného komplexu (MHC) kódují povrchové glykoproteiny, které jsou schopné vázat antigenní peptidy a následně jich prezentovat T-lymfocytům, čím se podílejí na vzniku imunitní odpovědi. Jsou vysoko polymorfní a najdeme je u všech čelistnatých obratlovců. Dnes je už jasné, že MHC je nejen transplantačním faktorem ale má i rozhodující úkol v rezistenci vůči patogenům a infekčním onemocněním (Rakus et al., 2009b). Předložená bakalářská práce podává na základě nastudované literatury stručný přehled dosavadních poznatků o MHC glykoproteinech a jejich genech. Dále popisuje vhodné metody ke studiu strukturní variability MHC genů u ryb, především se zaměřuje na SSCP a HRM. V experimentální části bakalářské práce byly analyzovány vzorky DAB genů druhu Parachondrostoma toxostoma a Chondrostoma nasus pomocí obou metod a získané výsledky byly porovnané.