Úloha ROCK v biologii kmenových buněk prostaty a rozvoji nádorového onemocnění prostaty - Smějová, Monika (2013)
ROCK jsou serin/threoninové kinázy, které v buňce mají řadu funkcí a jednou z nich je organizace cytoskeletu. Tato signální dráha v konečném důsledku ovlivňuje cytokinetiku (proliferaci, diferenciaci a buněčnou smrt) u normálních i nádorových buněk včetně buněk kmenových. Kmenové buňky jsou „primitivní“/nediferencované buňky, které mají schopnost sebeobnovy, asymetrického dělení a mohou z nich vznikat buňky s kapacitou diferencovat do různých buněčných typů. V dnešní době probíhá intenzivní studium kmenových buněk díky jejich potenciálu pro léčbu různých onemocnění, ale i možné roli při vzniku a rozvoji nádorových onemocnění. Cílem této bakalářské práce byla zpracovat literární rešerši na téma kmenových buněk a nádorových kmenových buněk se zaměřením na tkáň prostaty a vlivu ROCK na tyto buňky. V praktické části byly provedeny experimenty na několika prostatických buněčných liniích, které byly ovlivněny specifickým ROCK inhibitorem Y-27632. Následně byla provedena analýza exprese vybra