Studium reakce imobilizované tyrosinasy - Beňová, Anna (2013)
Tato bakalářská práce se věnuje studiu aktivity enzymu tyrosinasy imobilizované na piezoelektrickém sensoru kovalentní vazbou technikou tvorby molekulových monovrstev a technikou zesíťování přes glutaraldehyd a studiem tvorby polymerního chinoidního filmu na povrchu imobilizovaného retikula v přítomnosti pyrokatecholu jako substrátu enzymu. Pro měření změn frekvence a odporu byl použit QCM metr a amperometrická detekce probíhala pomocí potenciostatu EmStat. Imobilizovaná vrstva na krystalech modifikovaných kovalentně navázanou tyrosinasou podléhala rychlé degradaci a aktivita tyrosinasy také rychle klesala. Na krystalech nebyla viditelná depozice chinoidních polymerů jak v případě QCM měření, tak v případě amperometrické detekce. Naopak u krystalů modifikovaných zesíťovanou tyrosinasou bylo hnědnutí imobilizované vrstvy viditelné. V případě QCM měření se hnědnutí retikula projevilo již po prvním měření a s každým dalším měřením byla tato vrstva tmavší, takže bylo prokázáno usazování ch