Biologicky aktivní látky s antiparazitárním účinkem - Murgašová, Katarína (2013)
Bakalářská práce se zabývá studiem biologicky aktivních látek s antiparazitárním účinkem, s následným vypracováním literární rešerše. Biologicky aktivní látky jsou produkovány zejména jako sekundární metabolity rostlin, hub, mikroorganizmů a živočíchů. Práce popisuje nejvhodnejší metody jejich extrakce, izolace, charakterizace a následné in vitro a in vivo testy k posouzení antiparazitické aktivity. Metod existuje celá řada. Pro extrakci jsou nejvhodnejší moderní metody, jako mikroextrakce na pevné fázy (SPME - solid phase microextraction) nebo superkritická kapalinová extrakce (SFE - supercritical fluid extraction). Pro izolaci je pořád najpoužívanejší metoda vysoce účinné kapalinové chromatografie (HPLC - high preformance liquid chromatography). Pro charakterizaci struktury sloučeniny je vhodné použit chromatografických metod s hmotnostní spektrometrií (MS - mass spectrometry), metod jaderné magnetické rezonance (NMR - nuclear magnetic resonance), infračervené spektroskopie (IR - in