Způsob degradace hostitelské kostní tkáně motolicemi rodu Troglotrema a hlísticemi rodu Skrjabingylus - Šplíchalová, Lucie (2013)
V této bakalářské práci se věnuji zástupcům rodu Troglotrema (třída Trematoda - motolice), zejména druhu T. acutum a zástupcům rodu Skrjabingylus (kmen Nematoda - hlístice), zejména druhu S. petrowi. Účelem této práce je seznámení s těmito parazitickými organismy, s možnými patologickými procesy v kostní tkáni a navržení způsobů, jakými mohou tito helminti degradovat kostní tkáň svých definitivních hostitelů (masožravé šelmy čeledi Mustelidae-lasicovití). U zástupců rodu Troglotrema a rodu Skrjabingylus není o aktivních účincích exkrečně-sekrečních produktů (ES produkty) prozatím nic známo. Předpokládá se však, že peptidázy, které jsou v ES produktech přítomny, hrají významnou roli při degradaci kostní tkáně v kraniální oblasti definitivních hostitelů motolic rodu Troglotrema a hlístic rodu Skrjabingylus. Testováním vzorků pomocí fluorimetrie a zymografie se podařilo naměřit aktivitu cysteinových peptidáz ve vzorku T. acutum. Ve vzorku S. petrowi byla prokázána minimální aktivita cyst