Model tepelné historie karbonských sedimentů v dolu Lazy v hornoslezské pánvi - Navrátilová, Lada (2012)
V předložené práci je sledován stupeň prouhelnění v profilu vrtu Lazy, na základě měření světelné odraznosti vitrinitu. Pro regionální srovnání v rámci české části hornoslezské pánve bylo změřeno 10 srovnávacích vzorků z průzkumných vrtů dolu Staříč. Kvalita měření byla ověřena souběžnými analýzami prchavé hořlaviny a odraznosti vitrinitu v partnerském pracovišti RWTH Aachen. Naměřené výsledky jsou použity pro kalibraci modelu tepelné historie sestrojeného pomocí programu PetroMod 11 (fy Schlumberger). Z modelu tepelné historie vyplývá, že současný profil paleozoických souvrství je reliktem původního sedimentárního sledu vrstev, jehož mocnost byla na konci karbonu zhruba o 1800 m větší než dochovaná. Tyto nadložní jednotky byly pravděpodobně odstraněny erozí v průběhu permu až paleogénu před sedimentací spodního miocénu karpatské předhlubně.