Gamaspektrometrická charakteristika letovického krystalinika - metaofiolitoveho komplexu - Bačovská, Anežka (2013)
Bakalářská práce byla zaměřena na gama-spektrometrickou charakteristiku letovického krystalinika - metaofiolitového komplexu. Provedla se terénní a laboratorní měření, při které se zjišťovala koncentrace tří izotopů (draslíku, uranu a thoria) v horninách. Výsledky měření vykazují buď nízký obsah draslíku, uranu a thoria, nebo obohacení o uran a thorium. Po srovnání výsledků se získanými hodnotami z obou měření se objevují v letovickém krystaliniku tři skupiny založené na koncentraci jednotlivých prvků. Je pravděpodobné, že se v v této oblasti vyskytují původní basalty s nízkou koncentrací U, Th, K, které odpovídají basaltům ofiolitových komplexů.