Geochemie důlních vod vypouštěných z VJŽ a jejich vliv na povrchové vodoteče - Tipanová, Andrea (2013)
Důlní vody vypouštěné z Vodní jámy Žofie ovlivňují svým složením nejen povrchové vodoteče v petřvaldské dílčí pánvi, ale mají vliv i na složky životního prostředí. Důlní vody jsou vypouštěny do Petřvaldské stružky, která se vlévá do Orlovské stružky. Cílem práce bylo vyhodnocení vlivu důlních vod na vodoteče a doporučení pro omezení rizik pro zdraví. Bylo zjištěno, že důlní vody ovlivňují svým složením povrchové toky, ale jsou zde i jiné vlivy. Důlní vody by mohly mít vliv na zdraví člověka a okolní biotu.