Vliv poměru pevná fáze/voda a přítomnosti CO2 na složení vodné fáze v rovnováze s bentonitem - Chalupová, Eva (2013)
Práce se zabývá vlivem poměru vody a přírodního bentonitu v závislosti na CO2 . Bentonit je jílová hornina, se kterou se počítá v rámci hlubinného úložiště radioaktivního odpadu, jako s možnou bariérou, která by měla chránit před únikem radioaktivního odpadu. Byl vybrán, z důvodů důležitých vlastností, jako je bobtnavost, plastičnost, tepelná vodivost či velice nízká schopnost propustnosti. Je velmi důležité, aby se tyto vlastnosti neměnily, a proto je kladen důraz na výzkum reakcí bentonitu s okolím. K experimentu byly vybrány dva typy bentonitu První typ se nazývá bentonit B75 a druhým zkoumaným bentonitem je bentonit Sabenil, jako saturační medium byla použita destilovaná voda. Následně se z této směsi vytvořily poměry 1:10, 1:20, 1:50 vždy s přístupem CO2 a bez přístupu CO2. Z výsledných experimentálních dat jsem vyhotovila grafy, ze kterých jsem popsala vývoj koncentrací látek.