Distribuce uranu v sedimentech boskovické brázdy - Dvořáková, Šárka (2013)
Tato práce si kladla za cíl studium sedimentů jihovýchodní části boskovické brázdy, konkrétně v okolí měst Moravský Krumlov a Ivančice ve výchozech odkrytých řekou Rokytnou - tedy rokytenských slepencích. V těchto horninách byla nejprve provedena terénní gamaspektrometrie s cílem zjistit obsahy K, U a Th a odebrané vzorky byly následně podrobeny laboratorní gamaspektrometrii. Bylo zjištěno, že naměřené hodnoty koncentrací K, U a Th pro rokytenské slepence plně odpovídají současným hypotézám vzniku této části brázdy jako akumulace erodovaných valounů kulmu Drahanské vrchoviny, devonských vápenců a hornin brunovistulika. Dále byla potvrzena migrace uranu během diageneze nálezy několika ochuzených a obohacených vzorků. Výsledky měření byly následně porovnávány s již publikovanými pracemi, zabývajícími se balinskými slepenci. Byl potvrzen litologický rozdíl mezi těmito dvěma jednotkami a dokázána nepravidelná distribuce uranu.