Vliv teploty na interakci bentonitu s podzemní vodou - Kliment, Stanislav (2013)
V současných konstrukčních plánech hlubinných úložišť radioaktivních odpadů se uvažuje o použití bentonitu jako těsnícího a sorpčního materiálu. Bentonitové materiály budou dlouhodobě vystaveny kontaktu s podzemní vodou a zvýšené teplotě, kterou produkuje uložený radioaktivní odpad. Práce se zabývá vlivem teploty na bentonit a změnami složení bentonitu při zvýšených teplotách. Experiment byl prováděn na bentonitu B75, kdy se po dobu půl roku vystavil vlivu 90°C. Získaná data se porovnávala s metodicky stejným experimentem při teplotě 25°C. Ze získaných měření fyzikálně chemických parametrů a analýz na volné ionty jsme pomocí doposud získaných poznatků provedli vyhodnocení výsledků a interpretovali jsme je pomocí grafů.