Stratifikace důlních vod na uzavřených dolech - Hejdová, Karolína (2013)
Oblast, kterou se zabývám je rosicko-oslavanská černouhelná pánev, nacházející se v Boskovické brázdě. Oblast je velice zajímavá svoji těžební historii. Dobývání uhlí má v oblastech těžby značný vliv na životní prostředí. Po ukončení těžby, zatopení dolů a remediaci dotčených areálů zůstávají jako dlouhodobý problém kontaminované důlní, povrchové a průsakové vody. Po zatopení v rosicko-oslavanské pánvi došlo ke stratifi-kaci důlních vod. Voda z dolů postupně vytéká na povrch dědičnou štolou v obci Osla-vany. Je znečistěná kontaminanty a je nutné čištění, než se dostane do vod a vodních toků. Důlní vody na jámě Jindřich II. jsou stratifikovány. Důlní vody dosahují pod ohlubeň, pak je jáma zatopená. Důlní vody jsou rozděleny do třech vrstev. Koncentrace složek obsažených v důlní vodě se směrem do hloubky mění.