Stavební kámen v historii města Slaného - Brotan, Petr (2013)
V bakalářské práci jsou, vedle literární rešerše zaměřené z jedné strany na stavební historii města Slaného a jeho geologického podloží, předloženy výsledky petrografických a RTG analýz vybraných stavebních kamenů a jejich pojiv, odebraných během záchranného archeologického průzkumu. Záchranný archeologický výzkum předcházel výstavbě parkovacího domu ve městě Slaném. Během přípravných prací byly objeveny suterénní prostory několika historických staveb. Pro petrografické a RTG analýzy byly proto odebrány vzorky nejčastěji se opakujících stavebních kamenů (pískovců, opuk) a vápenných, smíšených až jílových spárovacích pojiv. Pro porovnání provenience byl odebrán vzorek pískovce a opuky z bývalých lomů ve Slaném. Bylo prokázáno že jako stavební kameny byly nejčastěji používány hrubě zrnité pískovce s železitým tmelem a opuky. Opuky obsahují více než 60% kalcitu. Opuky s takto vysokými (a vyššími) obsahy karbonátů mohly být využívány pro pálení vápna potřebného do malt.