Změny hodnot pH povrchových vod v důsledku kolísání koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře - Rybářová, Andrea (2013)
Ve své bakalářské práci se zabývám interakcemi v karbonátovém systému. Tento systém je nejdůležitějším systémem, který určuje a reguluje pH přírodních vod. Na hodnotách pH je potom závislý další proces - srážení a rozpouštění karbonátů. Karbonátový systém má značný význam v rámci globálního cyklu uhlíku, jehož nedílnou součástí je atmosférický oxid uhličitý. Jeho koncentrace v dnešní době stále narůstá. V současnosti však nabývá na významu zejména v souvislosti s jeho možným vlivem na globální oteplování. V laboratorních experimentech byl zjištěn rostoucí trend pH. Tím docházelo k většímu rozpouštění CO2 z atmosféry a tím i k většímu rozpouštění karbonátových látek.