Geochemie sedimentů Javoříčských jeskyní - Kleinová, Michaela (2013)
Tato práce pojednává o jeskynních sedimentech, které poskytují mnoho informací o krasových pochodech a paleoklimatu. V Javoříčských jeskyních provádí geologové a speleologové průzkum jeskyně „Za Hájovnou“. Zkoumají nově objevené chodby, profily sedimentů v jeskyni a procesy, které je formovaly. Geochemický průzkum zde nebyl doposud plně využitý, proto je této problematice věnována zvýšená pozornost. Konkrétní zkoumanou oblastí je Narozeninová chodba. Cílem této bakalářské práce bylo zkoumat jednotlivé profily, odebrané vzorky, jejich složení a míru zvětrání po jejich uložení. Byly zkoumány dva profily a zjistilo se, že se jednotlivé koncentrace směrem do hloubky mění a odlišují, a to v různých trendech a mírou jejich zvětrání.