Selektivní vrstvy na površích nové generace biosensorů pro klinickou diagnostiku diabetu - Bretzová, Soňa (2013)
Biosensory jsou v dnešní době díky své citlivosti, specifitě a finanční nenáročnosti perspektivní metodou, která umožňuje jak kvalitativní tak kvantitativní stanovení vzorku v řadě odvětví. Zejména pak glukosové biosensory nachází široké uplatnění v klinické analýze. Problémem je vliv interferenčních látek, které mohou falešně zvyšovat signál analytu. Tato diplomová práce se zabývá praktickým řešením eliminace účinku rušivých látek pomocí selektivně propustných vrstev imobilizovaných na povrchu biosensoru. Práce dále řeší problematiku omezené stability těchto vrstev v pracovních roztocích obsahujících detergent. Proto byla příprava selektivních vrstev založených na elektropolymerovaných derivátech anilinu a fenolu optimalizována zejména z hlediska dlouhodobé stability vrstvy. Výsledkem optimalizačních studií je platinová pracovní elektroda modifikovaná elektropolymerací monomerů m-diaminobenzenu, o-diaminobenzenu a resorcinolu při konstantním potenciálu +0,65 V vs Ag/AgCl. Nejstabilněj