Vývoj inhibitorů dehalogenáz - potenciálních antituberkulotik - Buryška, Tomáš (2013)
Tato práce je zaměřena na vývoj inhibitorů haloalkandehalogenáz. Tyto mikrobiální enzymy jsou známé především z bakterií schopných degradovat antropogenní toxické látky. Přítomnost genů tří halogenalkandehalogenáz u původce tuberkulózy, Mycobacterium tuberculosis, je neobvyklá a ukazuje na jejich významnou funkci pro tento patogenní mikroorganismus. Přesná role enzymů v současné době není známa, ale byla zjištěna zvýšená exprese halogenalkandehalogenáz během obranného mechanismu hostitelského organismu, což podporuje teorii, že halogenalkandehalogenázy pomáhají chránit patogen před imunitní odpovědí. Nalezení inhibitorů halogenalkandehalogenáz by se mohlo stát základem pro vývoj nové skupiny léčiv proti tuberkulóze. Na začátku této práce jsou shrnuty výsledky výzkumu první generace inhibitorů, které byly navrženy intuitivně především na základě znalostí z literatury a podobnosti s nejlepšími substráty. Jejich inhibiční efekt byl slabý - inhibiční účinky byly pozorovány až při milimolár