Interakce proteinů p63 s DNA in vitro a in vivo - Adámik, Matej (2013)
Tato práce se zabývá transkripčním faktorem p63, který bývá označován za pravděpodobně nejstaršího člena známé antionkogenní proteinové rodiny p53. Teoretická část shrnuje poznatky o tomto proteinu a soustřeďuje se na vznik a důsledky specifické interakce p63 s DNA in vitro a in vivo. V experimentální části byla zkoumána sekvenčně a strukturně specifická interakce centrální domény p63 označené GST s DNA a byla porovnávána s vazbou ostatních členů proteinové rodiny p53. Taktéž byl zkoumán vliv teploty a dvojmocných kationtů kovů na sekvenčně specifickou vazbu p63 k DNA. Elektroforetické, imunoprecipitační a mikroskopické techniky byly využity k studiu in vitro. K studiu interakce p63 s DNA v buňkách H1299 bylo využito luciferázového reportérového testu.