Stanovení fytoestrogenů v potravinách - Sátorová, Kateřina (2013)
Fytoestrogeny jsou polyfenolické nesteroidní sekundární metabolity rostlin. Práce je zaměřena na zástupce jedné podskupiny fytoestrogenů, isoflavony. Zvláštní pozornost je věnována daidzeinu a jeho metabolitu equolu, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví. V praktické části je popisována optimalizace metody pro stanovení fytoestrogenů v sóji, která je jedním z hlavních zdrojů fytoestrogenů v lidské stravě i výživě laktujících dojnic. Byla testována vhodnost 2 typů kolonek pro SPE metodu a vliv koncentrace HCl na hydrolýzu vzorku. K detekci bylo použito HPLC s detektorem diodového pole. Dále byly ve vybraných vzorcích mléka stanoveny fytoestrogeny daidzein a equol. K detekci bylo použito HPLC/MS-TOF. Ve všech vzorcích mléka se podařilo detekovat equol i daidzein. V neposlední řadě bylo ve vybraných vzorcích mlék provedeno stanovení aminokyselinového profilu. Při stanovení byla využita iontově výměnná chromatografie. Celkový obsah aminokyselin se v testovaných vzorcích lišil, avšak