Změny proteomu révy vinné vyvolané stresovými faktory - Kurková, Barbora (2013)
U révy vinné dochází během obranné reakce ke zvýšení exprese proteinů, které se podílejí na aktivní obraně vůči patogenům. Je obecně známo, že biotický i abiotický stres zvyšují expresi pathogenesis-related (PR) proteinů. Změny v expresi i aktivitě PR proteinů (chitinas, glukanas a thaumatin-like proteinů) byly u révy vinné (Vitis vinifera L.) pozorovány po působení abiotického stresu i po napadení houbovými patogeny. Cílem diplomové práce bylo porovnání kvalitativních a kvantitativních změn v extracelulárním a intracelulárním proteomu suspenzní kultury Vitis vinifera v odpovědi na působení biotického a abiotických stresových faktorů. Suspenzní kultury révy vinné (Vitis vinifera cv. Gamay), které byly podrobeny působení biotického stresového faktoru v podobě patogenu Botrytis cinerea (Plíseň šedá) a abiotickým stresovým faktorům ve formě mechanického poškození a teplotního šoku. Pro separaci intracelulárního proteomu byly optimalizovány podmínky 2D elektroforézy na fokusačních stripech