Studium molekulární podstaty chemo- a radiorezistence na základě komplexní molekulárně-genetické charakterizace tkáně glioblastomu a jeho recidivy - Bešše, Andrej (2013)
Úvod a problematika: GBM je nejagresivnější formou nádorů mozku. I přes radikální resekci následovanou chemoradioterapií zůstává prognóza pacientů s GBM velmi nepříznivá s mediánem přežití 12 - 15 měsíců od stanovení diagnózy. To je způsobené častým relapsem GBM, který vykazuje zvýšenou chemoradiorezistenci a agresivitu. Několik prací popisuje deregulaci miRNA a jejich zapojení do drah spojených s rezistencí nádorů k léčbě. Metody: S využitím qRT-PCR byla provedena globální analýza exprese miRNA u tří párových vzorků primárních GBM a jejich recidiv. Vybrané miRNA byly následně validovány na větším souboru opět párových vzorků GBM. Součástí studie byly taktéž in vitro funkční analýzy vybraných miRNA provedené na třech buněčných liniích odvozených od GBM, jejímž cílem bylo určit vliv těchto miRNA na viabilitu, buněčný cyklus a apoptózu. Výsledky: Všechny tři miRNA: miR-34a, miR-338-5p a miR-1274a byly signifikantně zvýšené (P=0.0195, P=0.0195 a P=0.0098) u relapsu oproti primárnímu GBM.