Anizotropie pevnosti ruptur ve střihu - Proisl, Tomáš (2013)
Práce je zaměřena na zkoumání anizotropie rupturní pevnosti. Testovány byly jak reálné ruptury, tak i sádrové, přesně definované modely ruptur. Zkoušky probíhaly v 16 směrech. Sledovaná rupturní pevnost byla dle předpokladu anizotropní. Zkoušená reálná puklina vykazovala kumulaci vysokých hodnot pevnosti v jednom směru. To by mohlo nasvědčovat možné schodovité struktuře povrchu pukliny. U zlomů podobný trend nebyl zaznamenán. Zkoušené sádrové modely se zrcadlově souměrným rýhováním vykazovaly celkový trend vzrůstajících hodnot rupturní pevnosti v závislosti na zvětšování úhlu zkoušky (0°-90°). Tento trend porušoval směr 67,5°, kde byl zaznamenán pokles hodnot. To by mohlo naznačovat složitější závislost rýhování a směru namáhání u ruptur s výraznějším rýhováním. Pro obě části výzkumu byla zcela nově zpracována metodika, která se ukázala jako zdařilá a dále aplikovatelná.