Geochemické změny v bentonitu v průběhu interakce s podzemní vodou - Kubcová, Veronika (2013)
Práce se zabývá chováním přírodního materiálu bentonitu při interakci s vodou. Bentonit je jílovitá hornina, se kterou se počítá jako s inženýrskou bariérou při budování hlubinných úložišť jaderného odpadu. K experimentu byl využit neaktivovaný bentonit B75 od firmy Keramost a.s. a destilovaná voda. Experiment běžel v chemické laboratoři po dobu půl roku. Byly sledovány interakce bentonitu s deionizovanou vodou při pokojové teplotě a v určitých intervalech byly odebírány vzorky volné a pórové vody. Na základě experimentálních údajů byly vyhodnoceny změny koncentrací hlavních kationů jílových minerálů ve vodách a popsán vývoj koncentrací kationů. Hlavní změny v interakci se odehrají v průběhu prvních šesti týdnů. Během půl roku jsou parametry na srovnatelné úrovni nebo dochází k minimálnímu vývoji. Z hlediska mobility se nejsnadněji uvolňuje sodík, poté draslík, hořčík, a vápník (Na+ > K+ > Mg2+ > Ca2+).