Geochemické změny v bentonitu v průběhu interakce s podzemní vodou

Práce se zabývá chováním přírodního materiálu bentonitu při interakci s vodou. Bentonit je jílovitá hornina, se kterou se počítá jako s inženýrskou bariérou při budování hlubinných úložišť jaderného odpadu. K experimentu byl využit neaktivovaný bentonit B75 od firmy Keramost a.s. a destilovaná voda....

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Kubcová, Veronika (Dissertant)
Other Authors: Zeman, Josef, 1951- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2013
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/327653/prif_m/
Cover Image
LEADER 04559ctm a22006617a 4500
001 MUB01000862672
003 CZ BrMU
005 20200320130453.0
008 130615s2013 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-10-05 
035 |a (ISMU-VSKP)224125 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
072 7 |a 55  |x Vědy o Zemi. Geologické vědy  |2 Konspekt  |9 7 
080 |a 552.52  |2 MRF 
080 |a 550.4  |2 MRF 
080 |a 544.778.3  |2 MRF 
100 1 |a Kubcová, Veronika  |% UČO 327653  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Geochemical changes of bentonite during its interaction with groundwater  |y eng 
245 1 0 |a Geochemické změny v bentonitu v průběhu interakce s podzemní vodou  |h [rukopis] /  |c Veronika Kubcová 
260 |c 2013 
300 |a 71 l. 
500 |a Vedoucí práce: Josef Zeman 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013 
520 2 |a Práce se zabývá chováním přírodního materiálu bentonitu při interakci s vodou. Bentonit je jílovitá hornina, se kterou se počítá jako s inženýrskou bariérou při budování hlubinných úložišť jaderného odpadu. K experimentu byl využit neaktivovaný bentonit B75 od firmy Keramost a.s. a destilovaná voda. Experiment běžel v chemické laboratoři po dobu půl roku. Byly sledovány interakce bentonitu s deionizovanou vodou při pokojové teplotě a v určitých intervalech byly odebírány vzorky volné a pórové vody. Na základě experimentálních údajů byly vyhodnoceny změny koncentrací hlavních kationů jílových minerálů ve vodách a popsán vývoj koncentrací kationů. Hlavní změny v interakci se odehrají v průběhu prvních šesti týdnů. Během půl roku jsou parametry na srovnatelné úrovni nebo dochází k minimálnímu vývoji. Z hlediska mobility se nejsnadněji uvolňuje sodík, poté draslík, hořčík, a vápník (Na+ > K+ > Mg2+ > Ca2+).  |% cze 
520 2 9 |a This Diploma thesis deals with behaviour of natural bentonite material during its interaction with water. Bentonite is a clayey rock, which is being used as an engineered barrier at building deep spent nuclear fuel storage. Unactivated bentonite B75 from Keramost a. s. and deionized water were used for the experiment. The experiment ran for half a year in laboratory. Bentonite interactions with deionized water were observed at room temperature and at selected intervals the samples of free water and pore water were taken. Based on experimental data the changes in concentrations of major cations of clay minerals in the free and pore water were evaluated and evolution of cations concentrations were described. Major changes in the interaction will take place during the first six weeks. Parameters are at a comparable values or have minimal evolution during the half-year period.  |9 eng 
650 0 7 |a bentonit  |7 ph487816  |2 czenas 
650 0 7 |a geochemie  |7 ph120501  |2 czenas 
650 0 7 |a suspenze (chemie)  |7 ph519306  |2 czenas 
650 0 7 |a interakce bentonit - voda  |2 CZ-BrMU 
650 0 9 |a bentonite  |2 eczenas 
650 0 9 |a geochemistry  |2 eczenas 
650 0 9 |a suspensions (chemistry)  |2 eczenas 
650 0 9 |a interaction bentonite - water  |2 eCZ-BrMU 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Geologie  |b Geologie  |c PřF N-GE GEOL (GEOL)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Zeman, Josef,  |d 1951-  |7 jn19990010039  |% UČO 925  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav geologických věd  |7 ko2004226848  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/327653/prif_m/ 
CAT |c 20130615  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20130617  |l MUB01  |h 1456 
CAT |a RACLAVSKA  |b 02  |c 20130708  |l MUB01  |h 1455 
CAT |a HOLA  |b 02  |c 20131119  |l MUB01  |h 1512 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140115  |l MUB01  |h 1301 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140521  |l MUB01  |h 0803 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140616  |l MUB01  |h 1141 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140909  |l MUB01  |h 1158 
CAT |c 20140911  |l MUB01  |h 1612 
CAT |c 20140912  |l MUB01  |h 1106 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1450 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1411 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0406 
CAT |a SMUTNA  |b 02  |c 20200320  |l MUB01  |h 1304 
CAT |c 20201005  |l MUB01  |h 1143 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-10-05 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 PRIF  |a Přírodovědecká fakulta  |2 PRFSK  |b ÚK sklad  |3 K-11893  |5 3145358344  |8 20130708  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |q 20180427  |r 20130708  |s dar 
AVA |a SCI50  |b PRIF  |c ÚK sklad  |d K-11893  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j PRFSK