Migrace arzenu v povrchovém prostředí - Buchta, Michal (2013)
V této bakalářské práci se věnuji mobilitě a migraci arzenu v povrchovém prostředí. Zaměřuji se zde na oblast zlínského kraje, která leží ve východní části České republiky. Cílem práce je na základě poskytnutých geochemických dat (teploty vody, pH vody, redox potenciálu (Eh), vodivosti, koncentrace jednotlivých anorganických a organických složek arzenu, obsahu jílové složky říčního sedimentu a zastoupení celkového množství organických látek (Corg) odvodit možné cesty šíření tohoto toxického polokovu, v tomto případě v povrchovém říčním toku čtyř zde proudících povodí řek (Bratřejovky, Lutonínky, Dřevnice a Moravy). V této práci je dále zvažován možný vliv člověka na šíření arzenu (vypouštění odpadních vod, spalování fosilních paliv, použití pesticidů a hnojiv v zemědělství, apod.) a jednak působení přirozených procesů zvětrávání hornin a rozpouštění čí srážení minerálů.