Pevnost ve střihu vybraných anizotropních hornin - Hasík, Zdeněk (2013)
Cílem práce je změření pevnosti fylitu ve střihu při zjištěných úhlech vzhledem k foliaci 0°, 60°, 75° a 90° a směru střihu jednotlivých vrtných jader 0°, 15°, 30°, 45°, 60°, 75° a 90°, při zatížení normálovým napětím o hodnotě 10,0 kN. Ve výsledcích docházelo k velkému rozptylu naměřených hodnot. Hlavní význam spatřuji v orientaci foliace. Když byla plocha střihu paralelně s foliací, hodnoty pevnosti od nulového směru střihu stoupaly až po natočení vzorku na 60°, od této hodnoty měly až do 90° sestupnou tendenci. U zbývajících orientací foliace, které byly testovány v této práci a to 60°, 75° a 90° bylo dosaženo shodně stoupající tendence. Při přepočtu pevnosti horniny na plochu povrchu vzorku můžeme říct, že vzorky byly vystaveny konstantní hodnotě 22,1 MPa (normálová síla 10,0 kN) a smyková síla se pohybovala v rozmezí hodnot od 12,4 MPa do 37,6 MPa (5,6 kN až 17,0 kN).