Geochemie důlních vod ložiska Kaňk u Kutné Hory se zvláštním zřetelem na mobilitu As - Jeřábková, Edita (2013)
Diplomová práce se zabývá geochemií důlních vod na Kaňku se zvláštním zřetelem na mobilitu arsenu. Ložisko Kaňk u Kutné Hory bylo v minulosti významné centrum těžby stříbra a později polymetalických kovů. Dnes je důl neaktivní a zcela zatopený, avšak rozpouštění sekundárních minerálů způsobuje zvyšující se mineralizaci a kyselejší prostředí. Významnými kontaminanty jsou arsen, železo a síra, jejichž zdrojem je zvětrávání sulfidů. Hlavní rudou arsenu na Kaňku je arsenopyrit, sloučenina arsenu, železa a síry. Výsledky ukazují, že zdrojem arsenu v důlních vodách je skorodit jako produkt zvětrávání arsenopyritu. Koncentrace železa jsou určovány rozpustností draselného jarositu vysráženého z důlních vod. Síra je pak v důlních vodách jako volný síranový ion, který vzniká během zvětrávání sulfidů, což způsobuje uvolňování protonů do prostředí a okyselení důlních vod.