Příprava a charakterizace polyklonálních protilátek proti pod-jednotkám pozitivních elongačních faktorů - Sklenářová, Martina (2013)
V této diplomové práci se věnuji testování polyklonálních protilátek z králičích sér (CDK13-C, CDK13-N, CycK-1-61) a kozího séra (CDK13-532) pro metody Western blot, imunoprecipitace, nepřímé imunofluorescence a imunohistochemie. Tato polyklonální séra byla připravena proti cyklinu K a kináze CDK13. Důvodem byl fakt, že v období zadání diplomové práce, nebyly komerčně dostupné protilátky proti cycklinu K a CDK13. Proteiny cyklin K a CDK13 obecně hrájí klíčovou roli v regulaci elongační fáze eukaryotické transkripce, která se zdá být zcela zásadním kontrolním bodem v procesu eukaryotické transkripce. Vlastní charakterizace sér byla provedena jak na lidských buňkách HCT116, U2OS tak i myších kmenových buňkách R1. Ukázala jsem, že séra pro CDK13 se dají využít k detekci proteinové hladiny a k precipitaci endogenní CDK13 v lidských a myších buňkách. Dále jsme prokázala, že sérum CycK-1-61 není vhodné pro detekci proteinové hladiny cyklinu K v lidských a myších buňkách, ale dá se použít k p