Studium puklinového porušení vrtných jader z vybraných granitoidů Českého masivu - Maňák, Lukáš; Melichar, Rostislav, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2013)
Tato práce se zaměřuje na studium vrtných jader z vybraných lokalit v Českém masivu. Cílem práce bylo popsat pukliny na vrtných jádrech z hlediska tektonického, morfologického a takto získaná data porovnat s daty získanými z měření akustickou televizí. Z takto získaných dat provést orientační analýzu puklinových systémů. Použitím metod makroskopického popisu a akustické televize lze získat kompletní data o puklinách ve vrtech. Četnost puklin oběma měřeními se dá považovat za shodné. Orientace propustných puklin je shodná s napěťovým polem střední evropy.
This work is focused on the study of borehole cores from selected sites in the Bohemian Massif. The aim was to describe the cracks in the cores in terms of tectonic, morphological, and comparethis data with data obtained from acoustic investigation. Based on this data, analysis of joint systems was done. Macroscopic description of the macroscopic and acustic methods enables to obtain complete data on the cracks in the wells. The frequencies of cracks get by both types of measurement seem to be identical. The orientation of permeable fractures is identical to the stress field in Central Europe.
Vedoucí práce: Rostislav Melichar
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: hlubinné vrty; pukliny; saxothuringikum; žuly; granites; undeground drill wells; underground drill wells; Český masiv; Bohemian massif Mountains; Bohemian massif; diplomové práce; master's theses