Environmentální dějiny Táborska - Krejči, Michal (2013)
V této diplomové práci se věnujeme environmentálním dějinám Táborska. V úvodní části je charakterizován region Táborska a ukázána proměna vnímání jeho hranic. V následujících kapitolách jsou pak popsány nejvýznamnější změny a zásahy člověka do přírodního prostředí a krajiny, které jsou rozčleněné do několika časových úseků. Celou práci na závěr doplňují návrhy na školní exkurze, vázané k místům zmíněným v jednotlivých kapitolách.